Praha viděla vynikající výkon ukrajinské chodkyně Lyudmily Olyanovské v hodinovce chůze - 13.260m a rekord mítinku!!! Ani v mužích polský favorit a držitel rekordu mítinku z roku 2017 Rafal Sikora nezaváhal a zvítězil výkonem 13.346m.

VÝSLEDKY / ERGEBNISSE / RESULTS

FOTOGALERIE - 1.část / 1.Teil / 1th part

FOTOGALERIE - 2.část / 2.Teil / 2nd part

Autorkou Fotogalerie  a Videospotu je Miriam Stewartová

Výborně pořadatelsky zvládnutý 9.ročník Pražské hodinovky ozdobila ukrajinská chodkyně Lyudmila Olyanovská fantastickým výkonem 13.260m v hodinovce chůze na dráze, který je  zároveň rekordem mítinku Pražská chodecká hodinovka. Ukrajinská závodnice splnila roli velké favoritky a od počátku nasadila téměř vražedné tempo 4:30min/km, které udržovala bez jakýkoliv problémů  po celých 60min. Brzy po startu bylo jasné, že rekord mítinku 12.995m Italky Colombi z roku 2017 se bude otřásat v základech. Nakonec ho Lyudmila překonala o 266m! I mezičas na 10km 45:04min má v ženské chůzi vysoké světové parametry. 

V mužské kategorii tak úplně jasno pro favorita závodu Rafaela Sikoru od počátku nebylo, protože mu velmi statečně šlapal na paty Jarda Morávek. Nakonec však kolem 10.km (44:52) polský reprezentant dokázal tempo jěště stlačit pod 4:30min/km a poměrně přesvědčivě zvítězil výkonem 13.346m.

S českých závodníků se nejvíce dařílo Jardovi Morávkovi,  který si výkonem 13.158m vybojoval stříbrnou příčku za vítězným polským reprezentantem (viz výše v článku). Na stupně vítězů se na bronzový stupínek vyšplhal Rosťa Kolář, když opětovně (stejně jako v Satalicích) porazil Martina Nedvídka, který už byl hlavou v Žitavě......a tím ho odsunul na nepopulární čtvrtou příčku. Patý v pořadí skončil Steffen Borsch z SV Halle a za ním už se přeci jen prokousávalo mládí vpřed a to na 6.místě Roman Hanyk (2004) z Turnova, na 7.místě Albert Kukla (2005) z Prahy a na 8.příčce teprve 15ti letý Matěj Piták (2007), který jen velmi těsně nepokořil hranici 11km. Z virózou zápasící Josef Smola (9.místo) tak Matějovi Pitákovi bohužel nemohl konkurovat  a konečně na 10.místě náš přítel z Polska Mirek Luniewski - chodecký dinosaurus. V tzv. pomalejší skupině zvítězil reprezentant Švýcarska Cédric Bouele (celkové 11.místo). Na celkovém 12.místě došel Miloš Němec a 200m za ním na 13.místě skončil spolupořadatel závodu Petr Adam. Nedaleko za Petrem Adamem, si pěkný výkon na hodinovce zašel další náš kamarád Horst Kiepert z německého Augsburgu. Na celkovém 15.místě skončil Stanislav Marek (Had), před nejstarším účastníkem mítinku Zdenkem Gonsiorovským, který těsně nepřekonal hranici 7km ale přesto klobouk dolů před oběma v tomto věku!

V ženském závodě na 1hod chůze si za vítěznou Olyanovskou, lehce zatrénovala česká reprezentantka Tereza Ďurdiaková a za ní si bronzový stupínek vybojovala teprve 16ti letá česká chodecká naděje Adéla Pittnerová z SK Vrchlabí SMOLA KONSTRUKCE výkonem 10450m! Na nepopulárním 4. místě (ale na pomysleném 1.místě v kategorii MASTERS!) skončila Lenka Borovičková. Na celkovém 5.místě Johana Petříková ze Spartaku Praha 4 o pouhé 4m nestihla překročit 10km hranici! Za ní pak v celkovém pořadí závod dokončily Martina Netolická z Liberce, Ivana Vranková z Vyškova, Ema Kyselicová a Karolína Jeníková - obě ze Spartkau Praha 4, Lenka Slabáková z Brna a za ní pak skončila, jediná závodnice v hodinovce z pořádajícího oddílu AC Praha Jana Zárubová - průkopnice české ženské chůze a bývalá uspěšná česká reprezentantka a rekordmanka. A konečně svojí chodeckou premiéru si odbyla Libuše Vlachynská, která se těsně dostala přes 7km (o 2metry!).

PODĚKOVÁNÍ: Veliké díky za uspořádání tohoto chodeckého mítinku patří všem obětavým pořadatelům z AC Praha 1890 pod vedením Kateřiny Kautské a Františka Zouhara st., dále pak všem rozhodčím a atletickým funkcionářům, Miriam Stewartové, ing. Petrovi Adamovi, Markovi Blažkovi, Jánovi Záhončíkovi a v neposlední řadě Řeznictví Pavel Fatka - Velká Chuchle!!!

Letošní mítink Pražská chodecká hodinovka se tak i díky nim stal ozdobou chodeckých závodů pořádaných na českém území!!!

Nashledanou tady příští rok při 10. jubilejním ročníku!!!   See you next year!!!

DSC 0620DSC 0895DSC 0966DSC 0963DSC 0611